• topafbeelding.jpg
Voorbede
We vragen u met ons mee te bidden:
- Voor Alexandre en Emily. Voor bescherming en dat zij goede keuzes zullen maken.
- Voor Magna en Marc, dat alle documenten rondom het trouwen en de verhuizing naar Nederland in orde zullen komen.
- Voor Goverts leven en gezondheid, en mijn gezondheid (Eliana).
- Voor Ismaël en Lourdes, voor wijsheid, kracht, moed en gezondheid om het werk te leiden.
- Voor Eunice en Rafaël die net getrouwd zijn.
- Voor zus Karin en haar verloofde Vinícius.
- Voor de medewerkers van het Kinderdagverblijf en de kinderen. Ze zijn op 10 februari weer gestart.
- Voor de voorgangers en hun vrouwen in het leiden van de gemeentes.
- Voor een gezegend carnavalsweekend met de gemeente van 22 - 25 februari.

We vragen u ook om met ons mee te danken:

- Voor de bescherming van de Heer in deze tijd van veel regen.
- Voor de fijne afsluiting van en terugblik op het jaar 2019, voor alle hulp, al uw gebeden en giften.
- Voor de gezellige en gezegende gemeentedag die we mochten hebben.
- Voor de prachtige en gezegende bruiloft van Eunice en Rafaël.
- Voor de zegen die de Heer ons steeds weer geeft. Zijn zorg en liefde zien we door alle strijd heen. Dank u Heer!

Namens ons allen uit Brazilië, willen we u van harte groeten en Gods zegen toewensen en bedanken voor uw betrokkenheid, gaven en gebeden voor het werk.
Eliana Jonker
De verloving van Magna en Marc
verloOp zondag 26 januari hebben we in het huis van papa de verloving van Magna en Marc gevierd. Marc was samen met zijn ouders naar Brazilië gekomen voor de bruiloft van Eunice en Rafaël en maakte van de gelegenheid gebruik om Magna ten huwelijk te vragen met een prachtige mooie ring. Ze hebben Nico Hensen van het Kinderhuis in Sâo Jose do Rio Pardo gevraagd om hen te zegenen. We hebben met elkaar gegeten en daarna nog even een mooie groepsfoto gemaakt.
Dit jaar hopen Magna en Marc met elkaar te trouwen, zodra ze alle papieren in orde hebben. Daarna willen ze samen in Nederland gaan wonen met de kinderen.
Het Huwelijk van Eunice en Rafaël
foto2Wat een bijzonder mooie dag is het geweest. Woorden schieten tekort. Wat was het bruidspaar mooi. De Heer is zo goed! Vrijdag 24 januari viel de regen met bakken uit de hemel, de hele dag door. Wie dat zag werd automatisch bang voor een bruiloft met regen. Maar we hebben een machtige God, en er is geen druppel regen gevallen op die zaterdag, het was bewolkt en het was aangenaam lekker buiten. En Eunice had een heerlijke en relaxte tijd bij de schoonheidsspecialiste. Ik kwam later binnen voor mijn make-up en ze was de rust zelve. Ik had die dag de eer om Eunice naar de kerk van Rafael in Barbacena te rijden, we moesten wel lachen, op hoge hakken en in een lange jurk achter het stuur.


kus
De kerk zat propvol, 300 mensen konden er zitten, 150 tot 200 mensen moesten staande de dienst bijwonen. De receptie na afloop in het restaurant liep uit de hand helaas, want ze hadden niet gerekend op zoveel mensen. Lourdes vertelde mij dat er heel wat mensen zonder uitnodiging zijn gekomen, uit nieuwsgierigheid of omdat ze de familie Jonker kenden. De koks hebben zich wel aangepast, en meer eten gemaakt, alleen de zaal was te klein en werd daardoor te warm. Dat was wel jammer, want wij als familie konden niet feestvieren met het bruidspaar, dus na een uurtje ben ik met pa en onze gasten naar huis gereden. Maar het was een prachtige emotionele trouwdienst.


Ter herinnering aan Rafaëls vader, mijn moeder en de moeder van Lourdes, die al overleden zijn, kwamen 2 kinderen met een ballon binnen met hun namen erop. Erg mooi bedacht van ze. Omdat Rafaël brandweerman is werd er ook een speciale ceremonie door zijn collega’s gegeven, wat ook erg mooi was. Kortom, een dag om nooit meer te vergeten.foto6neef
Oudejaarsdienst met getuigenissen
oudOp dinsdag 31 december 2019 hebben we in de kerk een oudejaarsdienst gehouden zoals we nu al een paar jaar doen. We begonnen om 22 uur met gebed en zingen en daarna werd er gelegenheid gegeven om getuigenissen te geven. Ook heeft Ismaël een auto vol mensen uit de gemeente Mercês gehaald die het ook fijn vonden om Oud en Nieuw in de kerk te vieren.
Eunice heeft ook van de gelegenheid gebruik gemaakt, om haar getuigenis te geven over hoe ze het in Nederland ervaren heeft en wat dat met haar gedaan heeft.
Erg mooi om te horen en te zien hoe ze groeit, vooral ik als tante, ben erg trots op haar. Na afloop zijn we biddend het jaar 2020 in gegaan. Daarna hadden we tijd om gezellig na te praten met elkaar. Ieder had een schotel met iets lekkers meegenomen.
Gemeentedag in Mercês
gemOp 19 december, 7 dagen na onze terugkomst in Brazilië, hadden we de jaarlijkse gemeentedag in Mêrces voor beide kerken. Op een prachtige buitenplaats met een zwembad die we nu weer konden huren. Vooral de kinderen vinden dat prachtig.
Ook dit jaar kon de gemeente God danken voor een gezegend 2019, tot hiertoe heeft de HERE ons geholpen, dat kunnen we getuigen. De Heer is trouw en zeer goed voor ons geweest. We hebben een fijne dag met elkaar gehad, een samenkomst ‘s morgens, een heerlijke barbecue en in de middag sport en spel.
VOORBEDE

We vragen u om met ons mee te bidden:

• Voor geestelijke groei in de gemeentes, dat de Heilige Geest door ons heen werken zal, en honger geeft naar meer van God.
• Voor Alexandre. Dat hij de liefde van God in zijn leven mag ervaren en dat hij ook zijn leven in de handen van de Heer zal leggen. Voor zijn eenzaamheid, pijn en verdriet.
  Dat het baantje in de garage hem zal helpen om zijn leven op orde te krijgen.
• Voor Magna en haar relatie met Marc, voor Emely in Belo Horizonte.
• Voor pa zijn leven en gezondheid.
• Voor Ismaël en Lourdes, Het huwelijk van Eunice op 25 januari.
• Voor mijn leven en gezondheid, moed, veel wijsheid en kracht.

We vragen u ook om met ons mee te danken;

• Voor de goede terug reis, Gods bescherming en bewaring,
• Voor de gezegende en vruchtbare tijd die we mochten hebben in Nederland, voor de fijne contacten en de belangstelling die we mochten ervaren.
• Voor ons bestuur in Nederland, die zich inzetten voor het werk, voor alles wat ze hebben gedaan voor en tijdens ons verlof.
• Dat de Heer tot hiertoe ons geholpen heeft. We zijn Hem zo dankbaar dat hij ons nooit in de steek heeft gelaten, we danken voor dit jaar, voor zijn kracht ,voor Gods zorg en liefde voor ons en het werk, ondanks alle strijd.

Namens ons allen uit Brazilië, willen we u van harte groeten en Gods zegen toewensen en bedanken voor uw betrokkenheid, gaven en gebeden voor het werk.
Gezegende Kerstdagen en het allerbeste voor het komende jaar.
Eliana Jonker

kerstk

ALEXANDRE de zoon van MAGNA
opv9 maanden verder, voor ons vloog de tijd voorbij, maar voor Alexandre niet. Hij stond wel achter de beslissing om opgenomen te worden, maar hij had er veel moeite mee. 9 maanden zonder contact met de buitenwereld is ook niet makkelijk. Ver van zijn familie en vrienden, ver van zijn moeder en zus Emely. Hij is nog maar 16 jaar. Zondag 8 december mocht hij naar huis, hij wilde geen dag langer blijven, hoewel hij wist dat zijn moeder naar Nederland ging. Magna is 11 december tot 20 januari naar haar vriend Marc (onze neef) in Witharen gegaan. Daarna komt ze met hem en zijn ouders voor de bruiloft van Eunice op 25 januari terug naar Brazilië. Deze week mag Alexandre waarschijnlijk beginnen met zijn nieuwe baantje bij een autogarage hier vlakbij huis. Ik ga maandag met hem naar de eigenaar om te overleggen.
Ikzelf vind dat hij er erg depressief uitziet, hij zit maar wat televisie te kijken en videogames te spelen, kijkt erg somber uit zijn ogen. Maar ik denk dat hij moeite heeft om het leven weer op te pakken, zonder drugs, alcohol etc. Hij staat er nu alleen voor. Emely is 14 en is naar haar biologische oma verhuisd in Belo Horizonte sinds 28 november. cert
Ik roep Alexandre om te komen eten, samen met mij bij pa thuis, wat ik elke dag doe. Als ik niet streng ben, blijft hij liever thuis en dan eet hij wat er is en wanneer hij zin heeft. Ik weet dat het dan fout gaat, daarom wil ik proberen dat hij volgende week zo snel mogelijk begint met werken. Dan gaat de tijd voor hem ook sneller. In februari moet hij ook weer naar school, want hij is nog leerplichtig. Alexandre is al bijna 1 week thuis, en zijn vader heeft nog niet gebeld of hem opgezocht, dat doet hem ook erg veel pijn en verdriet. Belangstelling 0. Zijn vader weet dat hij terug is, maar als hij hem op straat tegenkomt, komt er niks goeds uit zijn mond, echt verdrietig. Alexandre heeft een hekel aan hem, maar heeft in de instelling geleerd dat hij moet vergeven. Hij heeft veel gebed nodig, echt heel veel. Ik hoop uit heel mijn hart dat hij het werk leuk gaat vinden, en dat hij daar mag blijven werken, dat gaat hem zeker goed doen.
KINDERDAGVERBLIJF CENA
afslDe jaarlijkse afsluiting van het Kinderdagverblijf is op vrijdag 13 december geweest, van 8 tot 11:30 uur. De kinderen hebben weer een jaar vol gemaakt en we konden met veel plezier het jaar afsluiten, samen met alle medewerkers en met de andere kinderen uit de gezinnen en uit de kerk.
De kinderen zijn dit jaar al vrij vroeg met vakantie, de laatste schooldag was 6 december. Ismaël vroeg om te wachten met de afsluiting tot hij weer terug was uit Nederland. Hij heeft 100 spinners gekregen van onze tante Alie uit Nederland, die hij aan alle kinderen wilde geven samen met een klein zakje snoepjes uit Nederland. Lourdes had een pennen etui gekocht voor alle kinderen met een potlood, gum en een pen, met ieders naam erop geborduurd. De kinderen vonden dat erg leuk, zo persoonlijk. Ze hebben naar een mooi verhaal uit de bijbel geluisterd, gezongen, gespeeld en taart gegeten. Die krijgen we elk jaar trouw van een winkelier hier uit Santa Bárbara.renan
Nu op naar de grote vakantie, het Kinderdagverblijf gaat 1 maand dicht, maar voor de kinderen langer, totdat de scholen weer beginnen in februari 2020. Het is bijna zomer in Brazilië, dat betekent regentijd en helaas ook dit jaar is er al weer veel regen gevallen, teveel voor de riolen, waardoor er overstromingen zijn en er mensen en dieren om het leven komen, dat is heel erg triest.


bid
WERKVERLOF in NEDERLAND
We hebben zoveel meegemaakt dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Het zijn zoveel gebeurtenissen en belevenissen, ik zou alles wel willen noemen maar dat is echt teveel.
We hebben het als team als een heel geslaagd verlof ervaren. We baden elke dag samen of God ons die dag wilde leiden. Hij leidde ons duidelijk door allerlei, vaak ongeplande, ontmoetingen en omstandigheden.
We konden het werk promoten door onze video’s te laten zien van het Kinderdagverblijf en van beide Kerken. Dat gebeurde op zondagen in kerken en door de week bij mensen thuis. We konden daardoor de banden versterken met vrienden maar ook weer met onze familieleden, wat ook heel fijn was en zeker ook belangrijk.
We realiseren ons dat we helaas niet iedereen gezien hebben van onze familie en niet alle bekenden en sponsors hebben opgezocht. 2 maanden blijkt dan toch wel kort!
De Heer heeft ons enorm gezegend. Toen we in Nederland kwamen waren er maar 4 zondagen gepland voor onze presentatie. Gaandeweg kwamen er nog 3 nieuwe kerken bij, zodat we maar één zondag vrij waren.
Op die vrije zondag wilden we een gemeente in Ermelo bezoeken. Daar leerden we een echtpaar kennen met drie kinderen, dat zendingswerk heeft gedaan in Portugal en dus Portugees kon spreken met ons. We werden uitgenodigd om bij hen te eten en we hebben een hele gezegende tijd met elkaar gehad. Op diezelfde dag kregen wij ook visite in ons huisje in Ermelo, een echtpaar waarvan de vrouw een Braziliaanse uit Barbacena was, ze waren pas getrouwd en ze blijft tot februari in Nederland. Daarna komt de man ook weer naar Brazilië. Ze hadden veel belangstelling voor het werk en volgend jaar zijn ze van plan om het werk te komen bezoeken.
Ook hebben we een heel fijn echtpaar leren kennen uit Ermelo op één van de eerste dagen. Wij waren op de fiets om een supermarkt te zoeken om onze boodschappen te doen en zij waren aan het wandelen. We raakten met elkaar aan de praat en zij nodigden ons uit om een keer langs te komen, wat we dan ook gedaan hebben. Zo ontstond onze vriendschap. We voelden het als door de Heer geleid, want normaal gesproken gebeurt dat niet zo makkelijk. Het voelde alsof we elkaar al jaren kenden. Ze hebben ons in veel praktische dingen kunnen helpen, en we danken God voor hun leven.
Uiteraard is er veel meer, maar door deze verhalen krijgt u een idee hoe ons verlof is geweest.E en M
Er is veel belangstelling geweest bij de bezoeken aan kerken, veel nagesprekken en nieuwe mensen die onze nieuwsbrieven willen ontvangen. We hopen en bidden dat de Heer blijft zegenen, en belangstelling in de harten van de mensen blijft leven om het zendingswerk in Santa Bárbara do Tugúrio door te laten gaan door gebed en financiële steun.
We zijn erg dankbaar voor ons bestuur en ieder die ons mee heeft geholpen op allerlei manieren, om dit verlof mogelijk te maken: de auto van Bertus en Aleida, het huisje van hr. Maurits, het halen en wegbrengen van Henk en Mirjam, de persoonlijke giften voor onszelf en voor het verlof, uw gebeden, uw belangstelling aandacht en liefde tijdens het kopje koffie, kortom, zonder jullie allemaal, konden we niet doen wat we hebben gedaan. Ieder is een parel voor de Heer en we danken de Heer uit heel ons hart en bidden om de rijke en onmisbare zegen van God voor jullie leven. Dank jullie wel.
TERUG in BRAZILIË
Dinsdag 10 december was het zover; de terugreis naar Brazilië. We vertrokken uit het huisje in Ermelo om 15:00 naar Schiphol. Henk en Mirjam, vrienden van ons uit Nieuwleusen, hadden een grote auto waar al onze bagage in kon. Ze hadden zelfs broodjes en koffie meegenomen! Zo konden we voor we door de controle gingen nog even gezellig samen zijn ook met het bestuur: Jacques, Piet, Leen en zijn vrouw Lies. We hebben samen in een kring gebeden en gedankt en namen daarna afscheid.
God is goed en we hebben een hele fijne reis gehad en we hebben geen problemen gehad met de bagage of iets anders. We waren woensdag de 11de om 13:30 uur in Santa Bárbara do Tugúrio, Nederlandse tijd was dat 17:30 uur.
vertrek
Comité van Aanbeveling
Ds. G. de Klein – Assen
Predikant Vrije Evangelische Gemeente Groningen

Br. C.J. Du Fossé – Mortsel (België)
Oud voorganger Evangelische Gemeente

Br. R. Flach – Dordrecht
Directeur Stichting Opwekking en Willow Creek Nederland
VOORBEDE
We vragen u om met ons mee te bidden:
· Voor geestelijke groei in de gemeentes, dat de Heilige Geest door ons heen werken zal, en honger geeft naar meer van God.
· Voor Alexandre. Het gaat goed met hem. Dat hij nog deze twee laatste maanden volhoudt. Voor zijn geplande baan.
· Voor Emely en haar verhuisplannen. Voor Magna en haar verkering met Marc.
· Voor gezondheid, dat de Heer mij leidt om steeds het goede te doen. Ook voor wijsheid, liefde en geduld in de zorg voor mijn vader Govert.
· Voor Ismaël & Lourdes, Eunice & Rafaël, Karin & Vinícius, gezondheid, werk, wijsheid, kracht en hun toekomstplannen.
· Voor ons werkverlof, dat we een gezegende en fijne tijd zullen hebben in Nederland.
· Voor meer belangstellenden en sponsors voor het werk.
· Voor het Kinderdagverblijf, voor de kinderen en hun ouders. Voor wijsheid en kracht, voor de medewerkers en Lourdes.
· Voor mijn vader Govert, zijn gezondheid en leven.
· Voor ons bestuur, in Nederland en hier in Brazilië, voor wijsheid, kracht en moed.

We vragen u ook om met ons mee te danken:
· Voor de gezegende optredens van beide zangkoren.
· Voor al het werk dat het bestuur in Nederland vrijwillig voor ons doet en alle voorbereidingen voor ons werkverlof.
. Voor onze vrienden en familie, die zich vrijwillig inzetten en betrokken zijn met alles rondom ons werkverlof.
. Voor een ieder die een extra gift heeft gegeven om ons verlof mogelijk te maken.
. Voor het goed verloop van de renovatie van het Kinderdagverblijf en de afbouw van het Kerkgebouw in Santa Bárbara do Tugúrio.
· Dat de Heer tot hier toe ons geholpen heeft. We zijn Hem zo dankbaar dat hij ons nooit in de steek heeft gelaten, ondanks veel strijd.

Namens ons allen uit Brazilië, willen we u van harte groeten en Gods zegen toewensen en bedanken voor uw betrokkenheid, gaven en gebeden voor het werk.

En persoonlijk hoop ik tot heel gauw, tot ziens in Nederland en België.

Eliana  Jonker

Samenkomsten met het team uit Brazilië

De familie Jonker zal op de volgende plaatsen en tijden in kerkdiensten aanwezig zijn. U bent van harte uitgenodigd om deze diensten bij te wonen en zo de presentaties uit Brazilië te zien en hen persoonlijk te ontmoeten.

Zondag 20 oktober
Dan zal het team in de Evangelische Gemeente in Balkbrug zijn.
De dienst begint om 10:00

Adres: Hoogeveenseweg 4, 7707 CH Balkbrug.
Website: www.eg-balkbrug.nl

 Zondag 27 oktober
 Dan zal het team in De PKN gemeente in Scherpenzeel zijn. Aanvang 10:00

Adres: Kerkgebouw De Achthoek, Molenweg 1, 3925 CJ Scherpenzeel.
Website: www.de8hoek.nl

Zondag 17 november
Volle Evangelie Gemeente Eljakim, Dordrecht, aanvang 10:00
Adres: Jan Ligthartlaan 3, 3312 KD,  Dordrecht
Website: www.vegeljakim.nl

Zondag 8 december
Volle Evangelie Gemeente Mortsel, Aanvang 10:00

Eggestraat 27  B-2640 Mortsel, België
Website: users.telenet.be/veg.mortsel

Op de tussenliggende zondagen en ook op werkdagen zijn er nog mogelijkheden om de Jonkers uit te nodigen!

De Zendelingen zijn gekomen
afhalenVanaf 14 oktober 2019 is een jonge delegatie vanuit St. Bárbara do Tugúrio voor een bezoek van twee maanden in Nederland.
Deze keer zijn Ismaël, Eliana en Eunice gekomen.
Missionair werk heeft een missie om met elkaar te delen. Zending kun je vergelijken met een brug, waarbij het bruggenhoofd van beide zijden belangrijk is.
Het bestuur van de Stichting Zending Brazilië voor Christus staat namens u allen hier in Nederland en België ter verwelkoming en begeleiding al klaar.
De familie Jonker staat aan de andere kant van de brug en vertegenwoordigt ons in de zendingsprojecten.
Zending betekent ook over de brug komen: de zendelingen komen en wij dragen zorg voor onderdak, een tour langs gemeenten en vrienden en ondersteuning bij alle informatie en communicatie. Voor dit alles is uw betrokkenheid van grote waarde, u maakt veel mogelijk.
Bidt u mee voor een geslaagde periode van de zendelingen en betaalt u mee om hun komst en verblijf en vervoer te garanderen? Zending is een brug, beide kanten maken de verbinding mogelijk, zij daar en wij hier. Eigenlijk zijn wij samen zendelingen die over de brug komen en zending mogelijk maken. huisje

Een bijdrage kunt u overmaken op rekening NL16 ABNA 0427 3094 25 t.n.v. St. Zending Brazilië voor Christus te Nuenen, onder vermelding van: Zendingstournee 2019.
Namens het bestuur, ds. Jacques Helder, voorzitter.
Projecten Kinderdagverblijf en Kerken
pleinmuurkerk sbtOp het moment zijn alle projecten gestopt. De belangrijkste reden daarvan is dat het geld op is. We moeten nieuwe projecten starten om overal nog de puntjes op de i te zetten, het viel ons allemaal niet mee moeten we zeggen. U zult onze verhalen wel horen straks. Op de foto’s kunt u zien wat er gedaan is. We willen u ook graag persoonlijk alle foto’s laten zien die we hebben en alle vragen beantwoorden.
Alexandre van Magna
Ook was het weer de tijd (om de twee maanden) om Alexandre in Pouso Alto te bezoeken. We zijn 29 september geweest. Maar deze keer was het bezoek anders omdat het nu de laatste keer was, want het volgende bezoek mag hij mee terug naar huis, (december) en dat maakte heel veel verschil voor hem. Hij telt echt de dagen af. We namen ook heel goed nieuws voor hem mee, namelijk dat we een baantje voor hem hebben kunnen regelen bij een auto zaak bij pa praktisch voor de deur. We hebben de hele situatie uitgelegd, en hij mag daar werken voor halve dagen. ’s Morgens gaat hij weer naar school en ‘s middags gaat hij met auto’s werken + zaterdagmiddag, en hij gaat ook wat verdienen. We gaan wel een spaarrekening openen en hem helpen om te gaan met zijn geld, we moeten blijven controleren, dat is logisch. Nu moet hij echt in praktijk brengen wat hij in 9 maanden geleerd heeft. En laten zien dat hij veranderd is en zo’n leven niet meer wil. En deze nieuwe kans grijpen met twee handen. Deze week is hier nog een jongen van 23 jaar vermoord die Alexandre heel goed kent wegens drugsschulden. Het is niet de eerste jongen hier in de stad, het gebeurt steeds vaker, de moordenaars hebben geen medelijden met je. Het gaat steeds maar slechter en slechter, dat is duidelijk een leven zonder God. Maar Alexandre heeft nog heel veel gebed nodig want van God wilt hij nog steeds niets weten. Hij heeft wel meer respect gekregen, maar wil God niet volgen, hij vindt de wereld nog steeds veel leuker.
We willen u van harte bedanken voor uw gebeden voor hem, we merken duidelijk Gods aanwezigheid in alles rondom zijn leven, ook al wil hij nu er niets van weten.
Emely zijn zusje van 14 jaar wil een tijd bij haar biologische oma en tante gaan wonen in Belo Horizonte. Haar nichtje is ook 14 jaar, en ze kan goed met haar opschieten, en ze willen samen naar school volgend jaar. Een grote stad met veel meer mogelijkheden voor sport, spel en studies. We bidden dat ze ook niet de verkeerde kant opgaat. Haar tante heeft wel een gestructureerd leven trouwens en gaat ook naar de kerk gelukkig.
Uitvoering Zangkoren uit Mercês en Santa Bárbara
levitasWegens ons werkverlof moesten we dit jaar de jaarlijkse uitvoeringen van de koren eerder vieren. Nu werd het augustus en september. De Heer is gelukkig overal en in alle tijden. Hij zit niet aan tijd gebonden zoals wij. Bij beide uitvoeringen hebben we op twee dagen een speciale dienst gehouden, waar we dan ook zangers en sprekers uit de omgeving uitnodigden. We kunnen dan de Heer loven, prijzen en eren met velen samen. Altijd heel erg fijn en opbouwend voor ons geestelijk leven. Er kwamen veel mensen op af en we kunnen zeker zeggen dat het weer een geslaagde tijd is geweest met elkaar.
Dank aan God en gebed voor het zendingswerk

We vragen u om met ons mee te bidden:

 • Voor geestelijke groei in de gemeentes, dat de Heilige Geest door ons heen werken zal.
 • Voor Alexandre. Dat de Heer hem aanraakt door de liederen op de USB-stick, en dat hij zal inzien dat hij God nodig heeft.
 • Voor Emely en Magna en voor Magna’s verkering met Marc Siebelink.
 • Voor mijn leven hier en gezondheid, dat de Heer mij leidt steeds om het goede te doen, en voor mijn vader Govert, voor veel wijsheid, liefde en geduld.
 • Voor Ismael & Lourdes, Eunice & Rafael, Karin & Vinícius, gezondheid, werk, wijsheid, kracht, inzicht en hun toekomstplannen.
 • Voor ons verlof in oktober/november, dat we een gezegende en fijne tijd tegemoet gaan in Nederland.
 • Voor de afbouw van beide kerken die nu van start is gegaan.
 • Voor meer belangstellenden en sponsors voor het werk.
 • Voor het Kinderdagverblijf, voor de kinderen en hun ouders. Voor wijsheid en kracht voor de medewerkers en Lourdes.
 • Voor het optreden van de zangkoren in de kerken op 30/31 augustus in Mercês en 14/15 september in Santa Bárbara. Dat er veel gasten zullen komen en zo het Evangelie horen.
 • Voor ons bestuur in Nederland en hier in Brazilië, voor wijsheid, kracht en moed.

We vragen u ook om met ons mee te danken:

 • Dat het wat beter gaat met Alexandre.
 • Voor het bemoedigende bezoek van Lazinha en Quincas.
 • Voor het sponsorfeest van Eunice en Rafaël
 • Voor de creatieve werkwijze van Eunice op het Kinderdagverblijf.
 • Voor het doorzetten van de kleine dramagroep groep Adoradores
 • Voor al het werk dat het bestuur in Nederland vrijwillig voor ons doet.
 • Dat de Heer tot hier toe ons geholpen heeft. We zijn Hem zo dankbaar dat hij ons nooit in de steek heeft gelaten, ondanks alle strijd.

Ik wens u de vrede en alle wijsheid, liefde en kracht van onze Heer toe en veel gezondheid.

Hartelijke groeten en tot de volgende nieuwsbrief.

Eliana, en alle medewerkers.

Het komende werkverlof
Vanaf 14 oktober 2019 komt een jonge delegatie vanuit St. Bárbara do Tugúrio voor een bezoek van twee maanden naar Nederland.
Het plan is dat deze keer Ismaël, Eliana en Eunice naar Nederland komen.
Missionair werk heeft een missie om met elkaar te delen. Zending kun je vergelijken met een brug, waarbij het bruggenhoofd van beide zijden belangrijk is.
Het bestuur van de Stichting Zending Brazilië voor Christus staat namens u allen hier in Nederland en België ter verwelkoming en begeleiding al klaar.
De familie Jonker staat aan de andere kant van de brug en vertegenwoordigt ons in de zendingsprojecten.
Zending betekent ook over de brug komen: de zendelingen komen en wij dragen zorg voor onderdak, een tour langs gemeenten en vrienden en ondersteuning bij alle informatie en communicatie. Voor dit alles is uw betrokkenheid van grote waarde, u maakt veel mogelijk.
Bidt u mee voor een geslaagde periode van de zendelingen en betaalt u mee om hun komst en verblijf en vervoer te garanderen? Zending is een brug, beide kanten maken de verbinding mogelijk, zij daar en wij hier. Eigenlijk zijn wij samen zendelingen die over de brug komen en zending mogelijk maken.

Een bijdrage kunt u storten op rekening NL16 ABNA 0427 3094 25 t.n.v. St. Zending Brazilië voor Christus te Nuenen, onder vermelding van: Zendingstournee 2019.

Namens het bestuur, ds. Jacques Helder, voorzitter.
De jonge Jonkers
De twee a.s. schoonzonen van Ismaël en Lourdes. Eunice met Rafaël en Karin met Vinícius.
zusjes
Riberão de Santo Antônio: een buitenpost
wegTwee keer per maand houdt pastor Antônio een huissamenkomst bij broeder en zuster Angelo en Elizete in het plaatsje Ribeirão de Santo Antônio, om daar geestelijke steun te geven. Zelf kunnen zij moeilijk naar de dienst komen. Verder komen er ook mensen uit de omgeving om deze samenkomsten mee te maken. Op die manier, met microfoon en een geluidsbox, kunnen meer mensen het evangelie horen. Ismaël gaat één keer per maand met een paar mensen met pastor Antônio mee. Ribeirão de Santo Antônio ligt op 14 kilometer afstand van het stadje Mêrces. De hele route is zandweg. In de regentijd zit je vast in de modder en in de droge tijd, zoals nu, kan je vast komen te zitten in het stof, want er ligt een dikke laag stof tot aan je enkels. Ismaël is allergisch hiervoor en rijdt met een zakdoek voor zijn mond. Maar door regen of stof, ze proberen er altijd te zijn en ze worden altijd rijkelijk gezegend in het met elkaar loven en prijzen van de Heer. Alleen Hij geeft de kracht en de moed om door te gaan, door alle situaties heen.bruid
CHÁ DE CASA NOVA van Eunice en Rafaël
In Nederland kennen ze dat niet geloof ik, maar de vertaling is letterlijk “Thee van het nieuwe huis”. Dat was op zaterdag 6 juli. De bedoeling ervan is eigenlijk om spullen te krijgen voor de inrichting van het huis waar Eunice en Rafaël gaan wonen. Er worden spelletjes met het a.s. echtpaar gedaan om te testen of ze elkaar echt kennen en iedereen krijgt aan het eind iets lekkers, gewoon gezellig en grappig alles bij elkaar. En natuurlijk worden er veel foto’s gemaakt met het stel bij de Nederlandse tafel, helemaal ingericht door Eunice met Delftsblauwe beeldjes en vazen van opa. Echt prachtig geworden.casa
Het KINDERDAGVERBLIJF
winkelDe werkzaamheden zijn afgerond en de metselaars zijn nu met het kerkgebouw in Santa Bárbara begonnen. Het heeft even geduurd, maar het is erg mooi geworden. We zullen alles duidelijker laten zien op de presentatie die we zullen geven in Nederland in oktober en november. Heeft u trouwens al opgegeven aan ons bestuur wanneer we u kunnen bezoeken, dan kunnen ze u in onze agenda plannen. We beantwoorden graag al u vragen, en komen graag bij u langs.
Eunice, dochter van Lourdes en Ismaël is zich steeds meer aan het ontwikkelen. Ze heeft allerlei leuke ideeën om de kinderen op een speelse manier dingen te leren. Daarom is jong talent zo belangrijk in ons midden. Ze heeft nu een soort winkeltje opgebouwd en een soort markt. Met geld wat we ontvangen van 4 sponsors in Barbacena kopen wij chips, snoep, frisdrank. Dan gaat Eunice met de kinderen kopen en verkopen. De kinderen leren zo om met geld om te gaan, om te kopen en te delen samen. De kinderen vinden dat prachtig natuurlijk.
In de vorige nieuwsbrief schreef ik over een pyamafeest, intussen hebben ze ook al een tweede gehad. De kinderen vragen er zelf om, en Eunice en Rafaël (haar verloofde) organiseren het.
TERUGBLIK: Bezoek van Lazinha en Quincas
lazinhaToen Govert en Marlies (pa en ma) in Santa Bárbara do Tugúrio gingen werken in 1980, zijn ze bij Jeugd met een Opdracht langs gegaan, om te vragen of er iemand was die hen kon helpen met evangeliseren. Magna en ik waren toen 6 jaar en Ismaël 7. Ik kan mij dat nog heel goed herinneren omdat Ismaël en ik onder de zweren zaten en koorts hadden. Lazinha is toen met ons mee gegaan en ik weet nog dat ik op haar schoot heb geslapen. Lazinha is tot grote zegen geweest voor het werk in Santa Bárbara, ze was toen vrijgezel en is ongeveer 4 jaar bij ons gebleven. Voor ons kinderen, was ze als een tweede moeder. Ze heeft mama ook enorm veel geholpen in huis en in de keuken. Verder deed ze huisbezoeken en bijbelstudies in de gemeente. Onze vriendschap is altijd gebleven, ook al moest zij weer terug naar haar eigen huis. Zo af en toe, komt ze bij ons op bezoek. Maar deze keer was het alweer 5 jaar geleden. Lazinha is getrouwd met Quincas en ze hebben 1 zoon gekregen. Intussen is ze ook al oma van een meisje van 3 jaar. Ze zijn hier 4 dagen geweest, begin augustus, we hebben een hele gezellige tijd samen gehad. etenWe hebben herinneringen van vroeger opgehaald. Ook heeft ze een paar bezoeken kunnen afleggen bij mensen die haar nog kenden, dat vonden deze mensen erg fijn. Lazinha heeft vroeger ook gekookt voor het Kinderdagverblijf toen het nog in de kelder van de oude kerk gevestigd was. Toen kwamen er dagelijks al ongeveer 25 kinderen. Zij heeft echt het begin meegemaakt. We hebben haar het gebouw van het Kinderdagverblijf laten zien, dat nu grotendeels af is, en we hebben samen met de kinderen daar de warme maaltijd gegeten. In de gemeente heeft Lazinha een woord doorgegeven. We hebben een hele fijne en gezegende tijd samen gehad.
Aleandre van Magna
alexMWij, Govert, Magna, Karina (een vriendin) en ik, Eliana waren afgelopen zondag weer bij Alexandre in het stadje Pouso Alto, ongeveer 295 km van Sta. Bárbara Het was een speciale bezoekdag omdat het Vaderdag was. Ze hebben voor alle vaders gebeden en een foto gemaakt, pa staat op de foto met de groep vaders. Elke tweede zondag van de maand mag Alexandre bezoek ontvangen, maar we gaan 1x per 2 maanden, omdat het te ver weg is. Het was erg fijn om Alexandre weer te kunnen zien. Ook hij vond het erg fijn, dat kun je altijd aan hem merken. Deze keer heeft hij niet gehuild bij het afscheid. Gelukkig gaat het nu wat beter met hem. Dank voor alle gebeden. Wel heeft hij het steeds over weggaan, maar hij weet dat hij tot december moet blijven. Het is een programma van 9 maanden dat hij af moet maken. Ik vraag u wel om voor Alexandre te blijven bidden, want hij vindt het heel moeilijk om daar te blijven en dat heeft veel invloed op zijn gedrag. Wat ik wel een hele zegen vind, is dat hij vroeg om christelijke liederen op een USB-stick te zetten, zodat hij muziek kan luisteren. Hij heeft aangegeven wat hij leuk vindt en dat hebben we gedaan. Ik vind dat heel positief. Nu blijven bidden dat de Heer door de liederen hem aanraakt en zijn hart geneest en herstelt. Tot december gaan ze met hem werken aan vergeving, zodat het mogelijk wordt dat hij zijn vader kan vergeven.
pagovert